Radiatoren verwijderen

Radiatoren verwijderen

Bij het installeren van de vloerverwarming, worden de oude radiatoren vaak verwijderd. Vloerverwarming fungeert in de meeste gevallen namelijk als hoofd verwarming. Radiatoren zijn vaak ook een doorn in het oog en nemen veel ruimte in beslag. Het los koppelen/verwijderen van de radiatoren is op zich een simpele klus die iedereen kan uitvoeren. Echter heb je hier natuurlijk wel wat gereedschap voor nodig. hieronder beschrijven we wat je nodig hebt en welke stappen je moet doorlopen.

DIT HEB JE NODIG

Om je radiatoren los te koppelen, heb je het volgende gereedschap nodig:

 • steeksleutel
 • inbussleutel
 • ontluchtingssleuteltje
 • emmer
 • schroevendraaier
 • handdoeken of oude lakens om de radiatoren op neer te zetten

STAPPENPLAN RADIATOREN LOSKOPPELEN

 1. Zet in de schakelkast de hoofdschakelaar van de centrale verwarmingsinstallatie uit.
 2. Verwijder het afdekdopje van het terugloopventiel van je radiator en draai het ventiel dicht met een inbussleutel. Draai de radiatorkraan vervolgens dicht. De ontluchting aan de bovenzijde van de radiator draai je open met een schroevendraaier. Plaats een emmer onder de radiator en draai dan de verbinding naar de radiator los. Het water loopt nu uit het aftappunt. Wacht tot de radiator helemaal leeg is gelopen.
 3. Nu kun je de radiator demonteren. Schroef hem los van de bevestigingsbeugels en neem hem voorzichtig weg. Je kunt hem het best rechtop laten staan met handdoeken of lakens achter en onder de radiator. Opgelet: soms lekt er nog roestkleurig water uit de radiator!
 4. Monteer de radiator voorzichtig opnieuw in de bevestigingsbeugels en schroef de waterleidingen vast.
 5. Draai de kraantjes van de radiator open en sluit de ontluchters.
 6. Zet weer druk op de leidingen. Wanneer de druk zich tussen 1 en 2 bar bevindt, mag je de twee kraantjes opnieuw sluiten.
 7. Ten slotte moet je de hoogst gelegen radiator ontluchten. Draai de ontluchter open totdat er water uitkomt. Sluit de ontluchters dan meteen opnieuw. Controleer de druk opnieuw en pas indien nodig aan. Deze stap moet je herhalen tot je radiatoren geen borrelend geluid meer maken.
 8. Klaar! Nu kun je de verwarming opnieuw aanzetten.

RADIATOR OPNIEUW AANSLUITEN

 1. Monteer de radiator voorzichtig opnieuw in de bevestigingsbeugels en schroef de waterleidingen vast.
 2. Draai de kraantjes van de radiator open en sluit de ontluchters.
 3. Zet weer druk op de leidingen. Wanneer de druk zich tussen 1 en 2 bar bevindt, mag je de twee kraantjes opnieuw sluiten.
 4. Ten slotte moet je de hoogst gelegen radiator ontluchten. Draai de ontluchter open totdat er water uitkomt. Sluit de ontluchters dan meteen opnieuw. Controleer de druk opnieuw en pas indien nodig aan. Deze stap moet je herhalen tot je radiatoren geen borrelend geluid meer maken.
 5. Klaar! Nu kun je de verwarming opnieuw aanzetten.

Zie je het toch niet zitten om dit zelf te doen, geen dit dan aan bij de offerte aanvraag en wij verwijderen en voeren de radiatoren netjes voor u af.

rick-de-vloerenmeesterWil je een offerte ontvangen?


Leuk! Je bent nog steeds op de website. Mocht je interesse hebben in een offerte, dan kom je dmv de onderstaande knop op onze contact pagina terecht. Vul hier het offerte formulier zo volledig mogelijk in en ik maak binnen 24 uur een offerte ( Uiteraard op werkdagen :D ). Mocht je mij of mijn collega graag eerst even telefonisch willen spreken dan kan dit op telefoonnummer 015 4444 015.

Tot snel!
vloerenmeester-offerte-aanvragen